לפני כשבוע פרסמתי פוסט שכותרתו "עוגת התפוחים של סבתא מינה". בפוסט סיפרתי על בקשתה של ביתי מאיה, שיצאה למסע לפולין, להכין לה למסע את עוגת התפוחים של סבתא מינה, שהיא סבתא רבתה
הפוסט, או ליתר דיוק עוגת התפוחים היא הסיפור של סבתא מינה שורדת שואה וגיבורה במלוא מובן המילה. זהו סיפור על מרשם לעוגה שעובר מדור לדור כבר שנים רבות, מרשם שמשמר לא רק את עוגת התפוחים וטעמה הנפלא אלא גם ובראש ובראשונה את הזיכרון של מה שהיה בעבר, הנורא מכל, מלחמת העולם השניה והשואה.
אצלנו בנוסף לזיכרון העבר מספרת העוגה את סיפור הגבורה וההצלחה של סבתא מינה שלמרות כל הקושי והרוע שהיה מסביב, ההימצאות במקום הנמוך ביותר שהאדם יכול להיות, היא הצליחה בגבורה עילאית לקום מחדש ולהתחיל הכל מבראשית. ליצור במו ידיה משהו חדש לתפארת ממש כמו העוגות שלה ובעיקר עוגת התפוחים.
בעקבות הפוסט קיבלתי פניות רבות של אנשים שקראו אותו חלקם מצאו בו את העבר שלהם, את הסבתא שלהם והעוגות שלה, חלקם שהתמזל מזלם וטעמו את העוגה שלקחה איתה ביתי מאיה למסע שלה לפולין, חלקם שלא הכירו את סבתא מינה ולא את העוגה אבל הסיפור נגע ללבם והזכיר להם משהו מעברם וחלקם היו בני מהשפחה של סבתא מינה שמצאו בפוסט את העוגה שסבתא שלהם היתה מכינה (אחרי הכל משפחה),המשותף לכולם היתה הבקשה לקבל את המרשם של עוגת התפוחים של סבתא מינה.
אז לכול אלו שבקשו וגם לאלו שטרם נחשפו מצרף את מתכון של עוגת התפוחים של סבתא מינה, ומבטיח כי לכ מי שיאפה אותה מובטחת הנאה ענקית, אז קדימה לעבודה ובתאבון.
חומרים
לבצק:
3 כוסות קמח,
שקית אבקת אפיה,
3/4 כוס סוכר
200 גרם חמאה/מרגרינה
ביצה אחת
מעט תמצית וניל
מעט גרד לימון
למילוי
10-12 תפוחים ירוקים חמוצים
כוס סוכר
כף קינמון
חופן צימוקים
אופן ההכנה
שמים את כל רכיבי הבצק בקערה לשים ויוצרים בצק ומניחים אותו לנוח כחצי שעה במקרר.
מוציאים מהמקרר מחלקים את הבצק לשני חלקים ,מרדדים את הראשון ומרפדים תבנית בבצק כולל הדפנות "עד למעלה" כמו שסבתא אומרת.
מקלפים את תפוחי העץ ומגרדים אותם בפומפייה לפרוסות דקות, לא לרסק!!!.(כמו בתמונה)
מניחים את תפוחי העץ בתוך התבנית כך שהיא מלאה עד גדותיה בתפוחי העץ.
בוזקים את כוס הסוכר באופן שווה על התפוחים המונחים בתבנית.
אם רוצים, "יש כאלו שלא אוהבים "– ככה סבתא אומרת, מפזרים את כף הקינמון באופן שווה על על התפוחים ואת הצימוקים.
כעת מרדדים את חלקו השני של הבצק ומניחים על התבנית, מסירים את השאריות ומניחים בצד (הפתעה בהמשך)
סוגרים את שני חלקי הבצק על ידי צביטות קטנות כך שהתבנית תהיה למעשה סגורה ואטומה.
אופן האפיה
מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 170 מעלות חשוב מאוד להכניס לתנור שחומם מראש (בתנור של סבתא מינה זה חום מספר 4 אבל זה רק בתנור שלה ולכן העוגות שלה יוצאות הכי טעימות בעולם).
מניחים את התבנית בחלקו התחתון של התנור החם ואופים למשך כ-45 דקות ולאחר מכן מעלים לחלק העליון "לא קרוב מידי ללמעלה" – כמו שסבתא אומרת, לאפיה נוספת של כ-45 דקות נוספות, הבצק למעלה וגם בצדדים צריך להיות "חום יפה," כן יש כזה מצבע מסתבר, לא מאמינים תשאלו את סבתא מינה.
מוציאים מהתנור וכעת כל מה שנותר הוא להנות מהעוגה,
ועכשיו להפתעה: לוקחים את שאריות הבצק שנותרו, אם נותרו, מרדדים אותו חותכים אותו לריבועים או מלבנים או כל צורה שתרצו מכניסים לתנור בתבנית נפרדת לאפיה של עשר דקות לערך עד שמשחים והנה יש לכם עוגיות מדהימות לכוס הקפה או התה של ההמתנה עד שהעוגה תהיה מוכנה.
אז בתאבון לכולם, אשמח לקבל תגובות ותמונות כיצד יצאה לכם עוגת התפוחים של סבתא מינה
כמו כן מזמין אתכם לקרוא, אם לא קראתם עדין, את הפוסט על עוגת התפוחים של סבתא מינה בלחיצה כאן
Comentários